Cavia's

Wheek! Wheek! Kijk ons eens zitten, wij zijn de cavia's van de kinderboerderij. Oorspronkelijk komen wij uit Zuid-Amerika. Bij de westkust leven wij in de bergen in een hele grote groep. Wij zijn echte groepsdieren en in gevangenschap moet je een cavia dus niet alleen houden. Onze bijnaam is Guinees biggetje, maar wij zijn geen familie van de varkens en dus ook geen biggetjes! Deze bijnaam hebben wij te danken aan de piepende en knorrende geluiden die we maken.

 

Het grootste gedeelte van de dag brengen we etend, slapend en poepend door. Wist je dat wij gemiddeld 175 keer poepen per dag? Dat is best een hoop! Alleen als er gevaar is zijn we wel actief hoor, dan kunnen we heel hard rennen!

 

Wij eten graag groente en fruit, paprika is ons favoriet! Wij moeten ook groente en fruit eten, want net zoals mensen kunnen wij vitamine C niet in ons lichaam maken. Daarom hebben wij genoeg voedsel met vitamine C nodig. Er zijn speciale cavia brokken waar dit in verwerkt zit, of voldoende groente en fruit. De tanden van de cavia groeien zijn hele leven door. Het is dus belangrijk dat ze lekker knaagmateriaal hebben. Een verse wilgentak vinden ze heerlijk! Maar ook lekker veel hooi. Het hooi gebruiken cavia's ook graag om onder te dutten.