Schapen

Op de kinderboerderij hebben wij Nederlands Bonte schapen. Dit zijn vriendelijke schapen. Ze zijn niet zo groot, maar kunnen best zwaar worden! De ooien (vrouwtjes) kunnen wel 75 kilo wegen en de rammen (mannetjes) wel 95 kilo!

 

Heb je wel eens langs een weiland met schapen gelopen en je afgevraagd waarom sommige een gekleurde kont hebben? Nou, dit zul je vooral in het najaar tegenkomen. Wanneer de ram bij de schapen komt te staan om te dekken krijgt hij een dektuig om. Op dit tuig kan een dekblok worden bevestigd, dit is een gekleurd blok van heel vet krijt. Net zoals de wasco krijtjes waar je mee kan kleuren.

 

Door dit blok te bevestigen kunnen we zien wanneer een schaap gedekt is en wanneer we de lammeren kunnen verwachten. Een schaap is 5 maanden drachtig en daarna mogen we weer leuke lammetjes verwelkomen!

 

Heb je onze wol wel eens goed bekeken? Deze is erg vet, dit is om ons te beschermen tegen de regen en de kou. Dankzij onze dikke pak wol kunnen wij makkelijk in de winter buiten staan zonder het koud te hebben. In de zomer is de wol niet nodig, daarom worden wij aan het einde van de lente geschoren. Misschien is het je opgevallen dat wanneer onze wol lang is wij bruin met wit zijn. Maar officieel zijn wij zwart met wit, dus als we geschoren zijn hebben wij deze kleur weer terug!