De melkgeit

De Nederlands witte melkgeit is de geit die het meeste voorkomt in Nederland. Dit komt vooral omdat de melk van deze geit gebruikt wordt voor geitenmelk en geitenkaas. Op de kinderboerderij hebben wij ook de Nederlands witte melkgeit, maar ook bonte melkgeiten en een toggenburger.

Melkgeiten kunnen wanneer zij gemolken worden wel 3 tot 5 liter per dag geven. Geiten moeten eerst lammeren krijgen om melk te gaan geven. In het najaar kan de bok (mannelijke geit) bij de geiten gezet worden, na een draagtijd van 5 maanden, worden meestal 2 à 3 lammeren geboren. Wanneer de lammeren geboren zijn staan ze vaak binnen een uur op de pootjes. Wel nog wat wankel, maar ze gaan al op zoek naar het uier voor verse biest. Dit is de eerste melk van een geit en zit vol goede voedingsstoffen voor de lammeren.

Wist je dat onze toggenburger al 13 jaar is? Ze heet Sara en woont al heel lang op de kinderboerderij. Ze heeft vroeger veel lammetjes gekregen, maar we laten haar nu lekker genieten van haar welverdiende pensioen!