Pony's

Hallo! Wij zijn Emma en Macy de mini Shetland-pony’s van de kinderboerderij. Soms horen we wel eens dat we paarden zijn, maar daar zijn wij veel te klein voor. Pas wanneer een paard groter is dan 1,57 meter is wordt het een paard genoemd.

 

Wij zijn merries, dit betekend dat wij vrouwtjes zijn. Een mannetje wordt hengst genoemd, een gecastreerd mannetje een ruin. Een jong heet een veulen. Wanneer wij drachtig zijn duurt het ongeveer 11 maanden voordat het veulen ter wereld komen. Het veulen zal vlak na de geboorte al proberen te staan en te drinken bij de moeder. De eerste tijd na de geboorte zal het veulen vooral melk drinken bij de moeder, maar na een tijdje zal het veulen mee gaan eten met het hooi en de brokjes. Knap van zo’n veulentje is dat hè!

 

Dat ze dit allemaal al zo snel kunnen is niet voor niks, paarden en pony’s zijn vluchtdieren. Dit betekend dat wij in het wild opgejaagd worden door roofdieren. Daarom moet een veulen snel met de moeder kunnen vluchten.

 

Op de kinderboerderij krijgen wij hooi te eten, meer hebben we ook niet nodig. Wanneer wij teveel eten krijgen worden we te dik en krijgen we gezondheidsproblemen. Daarom mogen jullie ons ook niet voeren.