Kippen

Kukelekuuuuuu! Wij zijn de kippen van de kinderboerderij, heb je ons al gezien? Er zijn 3 rassen op de kinderboerderij; de Noord Hollandse Blauwe kippen, de Barnevelder Krielkippen en de Welsumer. Bij elke groep, ook wel toom genoemd, zit een haan(mannetjes kip) met een aantal hennen (vrouwtjes). In de lente hebben wij ook wel eens wat kuikens(jonge kippen).

 

Ze zeggen wel eens: Een kip legt elke dag een ei! Maar dat is niet helemaal waar. Er is een kippenras gefokt speciaal voor het leggen van eieren, maar deze kippen worden ook niet heel oud. Raskippen worden wat ouder en leggen ongeveer 2 eieren in 3 dagen tijd wanneer ze volwassen zijn. Als ze jonger zijn leggen ze minder eieren. Ook het aantal eieren is erg afhankelijk van de zonuren, in de winter worden er dus minder eieren gelegd dan in de zomer. Wisten jullie dat eieren verschillende kleuren hebben? Dat is afhankelijk per ras. Zo zijn er bruine en witte eieren, maar er is een kippenras die zelfs blauw/groene eieren legt! Om te weten welke kleur eieren de kippen gaan leggen kun je kijken bij de oorlellen. Zijn deze bruin krijg je bruine eieren, zijn ze wit dan krijg je witte eieren.

 

 

Wist je trouwens dat er wereldwijd gezien meer kippen leven dan mensen? Dat zijn wel heel veel eieren! Het is niet voor niks dat eieren veel gegeten worden.